פילאטיס בהריון

עם ההתרגשות שבגילוי ההיריון והשמחה שביצירת חיים חדשים צצות גם תחושות מסוג אחר. לנשים רבות תקופת ההיריון עלולה להיות מאוד לא נעימה מבחינה פיזית ומנטלית: בחילות, עייפות, חרדות, כאבים, בלבול הורמונאלי ועוד. כל אלה, לצד העלייה במשקל והשינויים הבלתי נמנעים בגוף.

עבור נשים הרות התרגול שומר על תפקוד הגוף לאורך ההיריון ומשפר את הביטחון והדימוי העצמי. התרגול מחזק את שרירי רצפת האגן , אשר עומדים בעומס הגבוה במשך ההיריון ובמהלך הלידה . חיזוק השרירים יקל על נשיאת העומס ויסייע במניעת בריחת שתן . נשים רבות אשר חבו את ההבדל בין לידה לאחר תרגול פילאטיס במהלך חודשי ההיריון לבין לידה לאחר הריון ללא תרגול מתארות יכול שליטה גבוהה יותר על שרירי רצפת האגן ושרירי הבטן העמוקים , שליטה שהקלה רבות על הלידה.

אחד היתרונות הבולטים של שיטת הפילאטיס הוא הקניית יציבה נכונה, שחשובה ביותר בתקופת ההיריון, וזאת על ידי עבודה פנימית ודגש על השרירים המייצבים. יציבה זקופה מפנה יותר מקום לעובר בחלל הבטן ומאפשרת לאישה ההרה לבצע פעולות יומיומיות ביתר יעילות ובפחות מאמץ. כך היא יכולה לשמור על רמת פעילות רגילה ולהגיע לסוף היום נינוחה יותר ועם הרבה יותר אנרגיה.

במהלך ההיריון עקב הגדילה הטבעית של הבטן והחזה , משתנה מרכז הכובד של הגוף ונוצרת תחושה של חוסר שיווי משקל, תרגול פילאטיס ועבודה על השרירים המייצבים משפרת את היציבות ומחזירה את שיווי המשקל . כמו כן השיטה שמה דגש על חיזוק זוקפי הגב אשר מונעים כיפוף בגב העליון , שעשוי גם כן להיגרם כתוצאה מהשינוי הגופני.

אלמנט נוסף אליו מתייחסת השיטה בתרגול במהלך ההיריון , הוא שמירה על הגב התחתון ומניעת מתח הנוצר בו כתוצאה מנשיאת משקל הבטן . שמירה זו נעשית על ידי חיזוק השריר הרחב בטני, העמוק בשרירי הבטן .

תרגול הפילאטיס משפר לא רק את התחושה הפיזית במהלך ההיריון, אלא גם את התחושה הנפשית שיטת העבודה הרגועה והזורמת של הפילאטיס מאפשרת לאישה ההרה להתחבר ביתר קלות לגופה, להכיר אותו טוב יותר ולמצוא את השלווה הפנימית. הדבר תורם לחוויית הריון חיובית יותר ולהנאה משלבי ההיריון.

עם סיום תקופת ההיריון והשמחה שבלידה, לאחר תקופת התאוששות של כשישה שבועות, חשוב לחזור לפעילות גופנית בצורה הדרגתית ומבוקרת. אחד האזורים החשובים שיש לעבוד עליו לאחר הלידה הוא ריצפת האגן. ריצפת האגן היא מערכת שרירים ורצועות, התומכת באברים הפנימיים ומסייעת לייצב את האגן. בזמן ההיריון, בגלל משקל העובר, העומס על מערכת שרירים זו גדול מאוד, והיא נחלשת ומידלדלת. בשיטת הפילאטיס אנו מחזקים את מערכת השרירים הזו ומונעים נזקים עתידיים כמו: בריחת שתן, צניחת רחם ועוד.

לפני שמתחילים את הפעילות כמה דגשים :

לא מומלץ להתחיל להתעמל בשיטת הפילאטיס בהיריון מתקדם, אלא לפני השבוע ה-12. אחרי שלב זה השיטה מתאימה רק למי שנמצאת בכושר ובפעילות גופנית קבועה. אם את נוהגת להתעמל בקביעות ורק רוצה לשנות שיטת האימונים שלך  לפילאטיס, אין כל בעיה.

היי קשובה לגופך לאורך כל זמן העבודה, ועשי אך ורק מה שנעים ונוח לך.

שאלות ותשובות פילאטיס בחודשי ההריון:

האם מותר לעבוד על שרירי הבטן בזמן ההיריון?

מותר ואף רצוי, אך בעבודה נכונה. בתקופת ההיריון שרירי הבטן עוברים שינויי אורך, דבר הגורם להיחלשותם. בשיטת הפילאטיס אנו עובדות על שרירי הבטן בהדרגתיות, עם גדילת הבטן ובתשומת לב לשינויים, ועל ידי זה מאפשרות למערכת התומכת של הבטן (השרירים הפנימיים) לשמור על יכולת תפקוד יעיל, כדי לתמוך בבטן ולהוריד עומס מהגב התחתון.

עבודה נכונה על שרירי הבטן , תעזור לנו גם אחרי הלידה. שמירה על השרירים חזקים ופעילים תאפשר לגוף לחזור מהר יותר לקדמותו, לכוחותיו ולגזרתו.

עד איזה שלב של ההיריון אפשר להמשיך להתעמל?

אפשר להמשיך להתעמל בשיטת הפילאטיס עד הרגע האחרון. העבודה בשיטת הפילאטיס נעשית בפיקוח מלא ובהתאמה מלאה ליכולת של המתעמלת ולמצבה הגופני באותו היום, עובדה זו מאפשרת לתת לאישה ההרה מענה גם לימים הטובים וגם לימים הפחות טובים מבחינה גופנית ואפילו נפשית.

הפעילות הגופנית עד הרגע האחרון תאפשר לאישה ההרה להגיע ללידה עם הרבה יותר אנרגיה, ולהתאושש מהלידה בצורה מהירה וקלה יותר

למה לא מומלץ להתחיל לעמוד בשיטת הפילאטיס לאחר השבוע ה-12 להיריון?

לא מומלץ להתחיל כל פעילות גופנית חדשה אחרי השלבים הראשונים של ההיריון וזאת בגלל השינויים שהגוף עובר.

בשיטת הפילאטיס העבודה היא פנימית ועם מודעות רבה לגוף. בשלבי ההיריון המאוחרים יותר קשה להתחיל ללמוד את עקרונות השיטה וצורת העבודה הרצויה, וזאת בגלל השינויים הפיזיים שהגוף עובר. לעומת זאת, אם האישה עשתה פעילות גופנית אחרת עד לשלב זה בהיריון ורק רוצה לשנות שיטת התעמלות לפילאטיס, אין כל בעיה.

כמה זמן לאחר הלידה אפשר להתחיל להתאמן?

לאישה שעשתה פילאטיס לפני הלידה או יודעת אך להפעיל נכון את ריצפת האגן, אנו ממליצים כבר אחרי הלידה להתחיל באסיפת שרירי ריצפת האגן, לאט ובהדרגתיות.

לחזור לפעילות רגילה של שיעורים אפשר אחרי שישה שבועות. גם נשים שלא עשו פילאטיס בעבר או בהיריון יכולות להתחיל כעבור שישה שבועות מהלידה.